Κοτόπουλο σουπρεμ με ρύζι

Μεριδες: Κατηγορίες: Κρεατικά
Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος: / Δυσκολία: Μέση
Υλικά


4 μερίδες:1 κοτόπουλο,100 γρ βούτυρο,120γρ. αλεύρι,1 δαφνόφυλλο,χυμό λεμόνι,αλάτι,ασπρο πιπέρι,σέλινο,2 καρότα,120γρ. κρέμα γάλακτος,ρυζι, κόκκους πιπέρι,3 κρόκους αυγων.


Οδηγίες


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράζει νερό και ρίχνουμε το σέλινο,το καρότο(χοντροκομμένο),τους κοκκους πιπέρι και το δαφνόφυλλο.Μόλις βράσει το νέρο ρίχνουμε το κοτόπουλο και σκέπάζουμε την κατσάρολα.Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος μπόρουμε να προσθέτουμε υγρά στην κατσαρόλα.Οταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το περνάμε από μια σίτα και κρατάμε τα υγρά.Τα μισά τα κρατάμε για την σάλτσα και τα υπόλοιπα για το ρύζι.Βάζουμε λοιπον το ζουμί από το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα και πλένουμε το ρύζι.Η αναλογία ρυζιου νερού πρεπεί να είναι ένα προς δύο.Ρίχνουμε το ρύζι μόλις βράσει το ζουμί ,ρίχνουμε το ανάλογο αλάτι.Μόλις το ρύζι απορροφήσει τα υγρά τότε είναι έτοιμο.(δεν ανακατεύουμε το ρύζι την ώρα που βράζει).Επειτα φτίαχνουμε την σάλτσα μας.Φτιάχνουμε ένα λευκό ρου,δηλάδη βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι εφόσον ανακατεύουμε με σύρμα για να μην μας καεί το αλεύρι.Οταν είναι έτοιμο το ρου ρίχνουμε και το ζωμό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύμε πολύ καλά.Στην συνέχεια το περνάμε απο σιτά και τέλος ρίχνουμε μέσα τους κρόκους,την κρέμα γάλακτος,χυμό λεμονιού,αλάτι,πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.Η σάλτσα δεν πρέπει να βγει ούτε πολύ αραιή ούτε πολύ σφιχτή.
Σερβίρισμα:τοπόθετούμε το ρύζι στο πιάτο,το κομμάτι του κοτόπουλου από πάνω και ρίχνουμε την σάλτσα μας πάνω από το κοτόπουλο.(στο κοτόπουλο έχει αφαιρεθεί η πέτσα)
Σερβίρεται ζεστό.


Πηγή:
_CONTRIBUTEdbiY: Λαμπρινή Ατσιδάφτη on 04/-0/20