Ionas2008 None

Φύλο:
Ένταξη: Apr 05, 2008 Δημοσιεύσεις: 3 Κατοικίδιο
Euro: 20 Items
|
Δημοσιεύθηκε: 06/04/2008 18:57 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ |
|
|
Η ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ” ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης συνδιοργάνωσε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Νομαρχία Πειραιά για 2η συνεχή χρονιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη μεγαλύτερη στη χώρα συνάντηση για τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό στις 28, 29 και 30 Μαρτίου 2008, με στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης. Παράλληλα με την έκθεση, διοργανώθηκε διεθνές συνέδριο με τίτλο: “Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τον Πολιτισμό ”.
Δέκα οκτώ ( 18 ) Σύλλογοι της Επαρχίας Ικαρίας (Σύλλογος Ικαρίων Επιστημόνων, Πανικαριακή Αδελφότητα, Πανικάριος Σύλλογος «Άρτεμις Ταυροπόλος», Φεστιβάλ Ικαρίας, Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας, Σύλλογος Φουρνιωτών, Εταιρεία Ικαριακών Μελετών, Σύλλογος Ραχιωτών, Προοδευτικός Σύλλογος Βρακάδων, Σύλλογος «Η ΕΝΩΣΗ», Σύλλογος Αγ.Πολυκάρπου, Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος, Σύλλογος Μεσσαριτών, Σύλλογος Μαγγανιωτών, Σύλλογος «ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ», Σύλλογος «ΟΙΝΟΗ», Σύλλογος Περαμεριτών, Σύλλογος Χρυσοστομιτών), μετά από πρόσκληση του Πανικάριου Συλλόγου “Άρτεμις Ταυροπόλος”, στον οποίο εδόθη η αρχική πρόσκληση, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη συμμετοχή της Ικαρίας και των Φούρνων στην Έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» με ένα δικό τους περίπτερο, προκειμένου να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών μας.
Το περίπτερο, που στόχευε στην ανάδειξη και προβολή της παραδοσιακής Ικαριακής οικιστικής αρχιτεκτονικής, αποτέλεσε αναπαράσταση του παραδοσιακού πέτρινου Ικαριακού σπιτιού διακοσμημένου με παραδοσιακά αντικείμενα-σκεύη. Στο χώρο του περιπτέρου, καθ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, γινόταν προβολή των νησιών με οπτικο-ακουστικό και έντυπο υλικό και προσφερόταν στους επισκέπτες παραδοσιακά προϊόντα (κρασί, τσίπουρο, μέλι, παραδοσιακά γλυκά, τυροκομικά, καθώς και παραδοσιακά καριώτικα και φουρνιώτικα φαγητά – σουφικό, χταποδάκι κα.).
Η προσπάθεια αυτή, που στηρίχτηκε στην ομοψυχία των συμμετεχόντων Συλλόγων, και υλοποιήθηκε με την αδιάκοπη εργασία του προεδρείου της Οργανωτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα, του κ. Σ. Πολίτη (Προέδρου του Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος»), του κ. Ι. Γαγλία (Προέδρου του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων) και της κας Μ. Μουλά (Ειδικής Γραμματέως του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων), και με τη βοήθεια της σκηνογράφου, κας Κ. Μήλιου, αναγνωρίστηκε από τους διοργανωτές της έκθεσης. Το περίπτερο της Ικαρίας και των Φούρνων, τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο Πρωτότυπης Παρουσίας με ειδική μνεία για τη ζεστασιά και ευγένεια της Ικαριακής φιλοξενίας (την οποία με ζέση επέδειξαν οι εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων και, ειδικά, του Συλλόγου Φουρνιωτών, κα Κ. Μαλαχία, κα Α. Μαλαχία και κ. Γ. Μαρούσης, καθώς και οι παρευρισκόμενοι Καριώτες παραγωγοί και, ιδιαίτερα, η κα Ι. Κιουλανή). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 90 περιπτέρων που συμμετείχαν στην έκθεση δόθηκαν μόλις 4 βραβεία (το βραβείο καλύτερου περιπτέρου και 3 ειδικά βραβεία).
Την Κυριακή 30/3, σε ειδικό χώρο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση, διάρκειας 45 λεπτών, με σκοπό την προβολή του πολιτισμού των νησιών μας (χορός, θέατρο, τοπική διάλεκτος, και βίντεο-προβολή). Στην εκδήλωση συμμετείχαν το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος», με τη συνοδεία των μουσικών Η. Μαυρίκη, Ν. Φάκαρου, και της τραγουδίστριας Ε. Μωραΐτου, καθώς και οι καλλιτέχνες - ηθοποιοί Σ.Φράγκος, Β.Φώτεινας και Λ. Βαρδαρός που παρουσίασαν διαλόγους και μονόπρακτο στην Ικαριακή διάλεκτο. Την επιμέλεια του οπτικο-ακουστικού υλικού, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και στο χώρο του περιπτέρου, είχε ο κ. Γ. Φιλιπποπολίτης από το Σύλλογο «Άρτεμις Ταυροπόλος».
Την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι για τα νησιά μας, τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος Ικαρίας κ. Ν. Ρουζίνος, ο οποίος έκανε και την έναρξη με έναν τρίλεπτο χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Π. Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ενεργά την όλη προσπάθεια των Συλλόγων και ο Υφυπουργός Άμυνας, κ. Πλακιωτάκης , καθώς και πολλοί φίλοι, συμπατριώτες, και επισκέπτες της έκθεσης.
Στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για τον Πολιτισμό συμμετείχε η κα Α. Δεμερτζή, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος», που έδωσε ομιλία με θέμα «Διάσωση και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων: Οι δυνατότητες των φορέων πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης», η οποία χαρακτηρίστηκε υψηλού επιπέδου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα όλων, αποτέλεσε, όμως, η συνεργασία των Συλλόγων της Επαρχίας Ικαρίας, με κοινό στόχο και όραμα, που οδήγησε στην αδιαμφισβήτητη επιτυχία της όλης διοργάνωσης. Η πλούσια αυτή εμπειρία είναι μόνο η αρχή, πιστεύουμε, πολλών μελλοντικών κοινών προσπαθειών για την προβολή και ανάπτυξη των νησιών μας.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συμβολή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, χωρίς την οικονομική ενίσχυση των οποίων, η συμμετοχή των Συλλόγων στην έκθεση θα ήταν ανέφικτη.
Και του χρόνου «ούλοι εμείς εφέντη»
Οι συμμετέχοντες Σύλλογοι
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους:
Συμμετέχοντες παραγωγούς: Λ. και Ι. Κιουλανή (γλυκά - μαρμελάδες), Ν. Αφιανές (κρασί), Κ. Τσαντίρης (κρασί), Λ. Πυρούδης (ούζο), Συνεταιρισμός Μελισσοκόμων Ικαρίας (μέλι - Π. Καρίμαλης, Α. Φ. Καρίμαλης, Μ. Τσεπέρκας, Θ. Ράπτης), Μ. Τσακωνίτη (τυριά), Σ. Τέσκος (γλυκά, λουκούμια), Π. Καρίμαλης (γλυκά), N. Κούβδος (τσίπουρο), Α. Κούβδου (καθούρες),
Παρέχοντες οπτικό/έντυπο υλικό: Επαρχείο Ικαρίας, Δήμοι Επαρχίας Ικαρίας, Λ. Βαρδαρός, Χ. Μαλαχίας, Γ. Φιλιπποπολίτης,
Παρέχοντες καλλιτεχνικές δημιουργίες: Γ. Γεωργακόπουλο (έργο ζωγραφικής - μεταξοτυπία), Μ.Τσεπέρκα (υφαντά), Ε.Τσαντίρη (κεραμικά), Ε. Τσάκαλου (κεραμικά), Ρ. Ζαχαρία (έργα ζωγραφικής),
Παρέχοντες φωτογραφίες και αντικείμενα που κόσμησαν και έδωσαν αυθεντικότητα στο περίπτερο: Δ. Κουντούπη (Πρόεδρο του Συλλόγου Περαμεριτών Ικαρίας), Σ. Αγγελουδάκη - Παροίκου (Πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Βρακάδων), Σύλλογος «ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ»,
Παρέχοντες πολιτιστικές εκδόσεις: Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών, Φεστιβάλ Ικαρίας, Εταιρεία Ικαριακών Μελετών, Σύλλογος «ΚΑΒΟ ΠΑΠΑΣ».
Υ/Γ Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε μια πολύ μεγάλη συγνώμη σε όποιον, τυχόν, ξεχάσαμε να αναφέρουμε.
[list=][/list]
| Description: |
| Μια μικρή ιδέα απο την έκθεση.... |
|
| Filesize: |
248.92 KB |
| Viewed: |
51 Time(s) |

|
|
|